czwartek, 24 lipca 2014

CIASTO CZEKOLADOWE CAAYENNE





Metodami prób i błędów w końcu mam dla Was przepis na idealne ciasto czekoladowe. Długo szukałam takiego przepisu, który by uczynił ciasto wilgotnym, o konsystencji niemalże musu, nie za słodkiego, lekko ostrego i chrupiącego jednocześnie. Gwarantuję, że Wam też posmakuje!
 A do wypieku potrzebujemy:

3 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao) 
250 g masła
5 jaj
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki (nieco ponad szklankę)
cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
2 szczypty pieprzu kajeńskiego
2 szczypty przyprawy curry
pół łyżeczki skórki z cytryny lub pomarańczy
papier do pieczenia



W rondelku rozpuszczamy 3 tabliczki czekolady wraz z masłem. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka powoli miksując.


Stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ostudzoną masę czekoladową dodajemy do masy jajecznej. (UWAGA! Obie masy muszą mieć temperaturę pokojową).
Dodajemy mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Masę czekoladową wylewamy na wyścieloną papierem do pieczenia formę (najlepiej prostokątną). Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu.




CENNE WSKAZÓWKI! Całej masy na ciasto nie mieszamy zbyt długo bo straci puszystość. Pieczemy na kratce, nie na blasze, bo się zbyt przypiecze od spodu. W oddzielonych białkach nie może być ani kawałka żółtka, bo się nie ubiją! Grubość wylanego ciasta nie powinna przekraczać 2 cm.

Można przyozdobić owocami :)

I gotowe!





2 komentarze:

  1. uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, jednak ja nie lubię słodyczy i patrzenie mi wystarczy :)

    zapraszam na konkurs
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń