Oto mój przepis na szybką, zdrową i pełną witamin kolację. Sałatka, którą przyrządzam zmienia swój skład w zależności od tego co akurat mam w swojej lodówce. Czasem ląduje w niej rzodkiew, czasem rukola, ogórek, dynia, nasiona granatu albo owoce goji. Dziś jednak przedstawiam skład, jak jest w miseczce na zdjęciu. Tak ładnie wyglądała, że musiałam ją dla Was sfotografować przed schrupaniem. :)
Co potrzebujemy:
roszponka lub rukola
pomidorki koktajlowe
ser mozarella
suszona żurawina
słonecznik łuskany
gruszka
Na sos:
olej lniany
miód
musztarda miodowa Develey
curry Pro Eco
sok z cytryny
Przygotowanie sałatki jest banalnie proste. Do miseczki wkładamy tyle składników ile chcemy i lubimy. I tak na dnie ląduje roszponka, na nią przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (do jednej porcji wystarczy 5 sztuk), dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i gruszkę (1/3 owocu wystarczy) wsypujemy garść żurawiny i słonecznika. Dressing przygotowujemy następująco: (na jedną porcję)
2 łyżki oleju lnianego, łyżeczka miodu, pół lub 1 łyżeczka musztardy (jeśli ktoś lubi bardziej ostre) i pół łyżeczki curry pro eco. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wylewamy do miseczki. Smacznego!
PYCHA!